الکتروموتورهای AC و الکتروموتورهای DC
الکتروموتور DC یا جریان مستقیم:
موتور الکتریکی جریان مستقیم به سه نوع الکتروموتور DC سری (Series)؛ الکتروموتور DC شانت (Shunt) و الکتروموتور DC مرکب (Compound) تقسیم میشوند. هر یک از انواع این الکتروموتورها دارای خصوصیات خاص خود میباشند که با توجه با کاربرد هر یک از آنها را میتوان مورد استفاده قرار داد.
الکتروموتور DC سری:
الکتروموتور DC سری دارای گشتاور راه انداز بالا بوده و از این رو در صنایعی که به گشتاور راه اندازی بالا نیاز است مانند پرسهای ضربهای جرثقیلها؛ بالابر هیدرولیک؛ آسانسور مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین از این نوع الکتروموتور در لوکوموتیوهای شهری (مترو و تراموا) استفاده میشود که به آن اصطلاحا موتور کششی یا اصطکاکی (Traction Motor) نیز گفته میشود.
الکتروموتور DC شنت:
الکتروموتور DC شانت یا موازی دارای گشتاور حرکتی حداکثر در دور نامی میباشد. به همین خاطر در کاربرد هایی، چون هواکشهای صنعتی و دمندهها و … مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع موتورها نباید در زیر بار سنگین راه اندازی شوند، چون جریان آرمیچر آنها بیش از حد بالا رفته و به موتور صدمه وارد میشود.
الکتروموتور DC کمپوند:
الکتروموتور یا موتور الکتریکی کمپوند خصوصیات هر دو الکتروموتور سری والکتروموتور شانت را دارد. این نوع الکتروموتور به دو دسته زیر تقسیم میشود:
الکتروموتور DC کمپوند اضافی:
این نوع الکتروموتور در مواردی به کار میرود که خصوصیات موتور سری لازم باشد ولی با برداشتن بار، موتور غیر قابل مهار نشود و دور آن خیلی بالا نرود. مانند دستگاههای تراش که در هر دوره کاری بی بار شده و سپس در بار کامل قرار میگیرد.
الکتروموتور DC کمپوند نقصانی:
این نوع الکتروموتور در مواردی به کار میرود که به سرعت تقریبا ثابت نیاز باشد (در بارهای کمتر از بار نامی) لذا معمولا از این نوع موتور در آزمایشگاهها برای تامین دور ثابت استفاده میشود.
در صنایع مختلف معمولا به جای استفاده از الکتروموتور سری از الکتروموتور موتور کمپوند اضافی (که خیلی شبیه سری طراحی شده باشد) استفاده میشود.